Het omslagpunt

De belangrijkste reden om een bepaalde brandstof te kiezen is natuurlijk de prijs. LPG G3 autogas is natuurlijk per liter goedkoper dan benzine en diesel, maar wat als je de prijzen verrekent met het verbruik en met de verschillen in wegenbelasting? Ten opzichte van benzine is de wegenbelasting vaak hoger voor LPG G3 en nog hoger voor diesel. Tevens is de wegenbelasting afhankelijk van het gewicht van de auto, en zelfs van de provincie waarin je woont. Ook de verbruiken zijn niet gemakkelijk te vergelijken; autogas bevat minder energie dan benzine, en diesel bevat juist weer een stuk meer energie dan benzine.
Waar het om draait is het vinden van het omslagpunt. Het omslagpunt is uitgedrukt in het aantal kilometers per jaar dat je moet rijden waarbij de totaalprijs voor beide opties (bijvoorbeeld LPG G3 en benzine) gelijk is. Zit je qua jaarlijkse kilometers onder het omslagpunt dan is benzine vaak het interessantst. Zit je ver boven het omslagpunt dan is het waarschijnlijk handig om voor LPG G3 autogas te kiezen.Jouw Omslagpunt voor LPG G3 autogas berekenen

Om de jaarlijkse kosten en het omslagpunt inzichtelijk te maken voor jouw situatie hebben we onderstaande applicatie geschreven. Pas de gegevens onder de grafiek aan zodat ze matchen met jouw auto en je omgeving, en automatisch worden de jaarlijkse kosten ten opzichte van je jaarlijkse kilometers inzichtelijk gemaakt. Het omslagpunt is te vinden waar de lijnen elkaar kruisen.
We updaten de brandstofprijzen regelmatig met de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs), maar je kan dit zelf aanpassen. Wanneer je het verbruik voor een van de drie brandstoffen aanpast, worden de overige twee verbruiken automatisch naar verhouding geupdate.


Provincie:
Gewichtsklasse:
LPG G3:
Diesel:
Benzine:
Brandstof prijs
€/l
€/l
€/l
Verbruik
l/100km
l/100km
l/100km

Voorbeelden

Om snel een idee te krijgen hebben we enkele voorbeelden voor je voorbereid; klik op een van de volgende auto's om de omslagpunten te zien te krijgen in bovenstaande grafiek.
- Zware verbruiker: Range Rover 4.0 V8
- Middenklasser: Renault Megane
- Zuinige auto: Suzuki Alto Comfort
Als we kijken naar deze omslagpunten dan is er een duidelijke trend te zien: Hoe lichter de auto, hoe lager het omslagpunt ligt. Maar voor alle gevallen geldt dat (zeker met de huidige stand van de brandstofprijzen) de omslagpunten erg laag liggen, en dat LPG G3 dus zeer snel interessant wordt.


Verdere informatie

10 vooroordelen ten opzichte van autogas, wat is waar?
Inbouwprijs van een LPG G3 autogas installatie
Lees hier over de verschillende LPG G3 technologieën
Geschikte LPG G3 auto's
Waar op letten bij tweedehands LPG auto
 
Design downloaded from free website templates.